Alternativ till träningsresor

Jag har funderat på det här med träningsresor, som sedan flera år är omåttligt populära. Det åks kort och långt, flygs hit och dit, spelas triathlon eller löps högt och lågt. Man köper ett paket med allt inkluderat för någon eller till och med några veckor i solen med massa träningspass, föreläsningar och god mat. Inte behöver man tänka på så mycket annat heller för den delen, nej, man använder tiden till just bara sånt som inkluderas av begreppet träningsresa. Där existerar ju inte stryka tvätt, diska eller klippa det där vårgödslade, förbannade gräset som växer så det knakar. Såklart betalar man inte 1500kr per person och dag för att klippa gräs! Träna-äta-vila är det som gäller. 24/7. Det låter ju verkligen riktigt trevligt! Eller hur? Vem vill inte göra det liksom. Om man brinner för sin snorsport och vill kunna bocka av en volympuckel lagom till säsongens spännande tävlingar där nya personliga rekord ska slås. Och där vänner och släkt ska distanseras och tillintetgöras genom att man själv når mållinjen med flera minuter till godo. Sånt bygger ju ett solitt tävlingsego som räcker hela säsongen.

Jag har funderat på om det finns några alternativ till detta? Måste man lägga tusentals kronor och km i flygmaskin på dessa resor? Jag har kommit fram till ett alternativt koncept med samma grundelement men något anpassat för att fungera i ett sammanhang där övrig familj också är representerad och där resan till LEGO-land inte ryker för att mamma eller pappa ska ut och cykla med andra mammor och pappor. Men har man tid och stålar till båda är det bara att ringa barnvaktande släkt och dra till Mallis förstås...

Mitt förslag är i alla fall detta:
1. Avsätt 5 dagar av din semester eller ta en semestervecka på våren, hösten eller när det passar
2. Träna minst ett pass per dag. En dag kan bestå av din favoritgren på morgonen, tex 15 km lugn och fin morgonlöpning tillsammans med din allra bästa vän. Fåglarna kvittrar, gräset sådär grönt, gruset knastrigt under nya lätta skor och kaffet satt på timer hemma. Tigerkakan nybakt under sin aluminiumform. Mmm... Sedan ett pass till på eftermiddagen. Se nedan.
3. Boka in massage eller annan avkopplande behandling som motverkar gubbstelhet eller tantaxlar. 
4. Boka in ett alternativt pass någonstans där man kan boka yoga, pilates, styrketräning för löpare eller annat efter tycke och smak.
5. Ät minst ett mål på cafe, hotell, restaurang eller köp take away. I övrigt fyller du kylen med såna där frukter och grönsaker som alltid ligger snitsigt upplagda i bufféer på hotell. Fet yoghurt, lyxig mussli, ägg, ost, surdegsbröd och annat som smakar bra och som kroppen skriker efter då långa träningspass har avslutats. 
6. Känner du att du vill gå ännu lite längre betalar du för storstädning av huset, bilen, ungarna, hunden eller vad för nåt som måste städas. Då hjälper du också nån annan att komma lite närmare sin nya TV, sin nya cykel, eller sin träningsresa. Hemma eller borta. 

Det viktigaste när du leker träningsresa hemma är att du gör som skulle göra tex på Mallis: du ska leva efter träna-äta-vila-principen! Du ska leva din sport på ett sunt sätt men också utmana dig att göra sånt du inte brukar göra. Du ska ladda kroppen med sån mat den tycker om och som den vill ha när den slitit i löpspåret, i våtdräkten eller när den nött sadeln. Du ska vila mycket, läsa och prata med dom som betyder nåt i ditt liv. Allt detta är lika viktigt. Det är dina fem dagar men det finns samtidigt rum för det vanliga livet.

Gillar du löpning kan du boka in en löpcoach för inspiration och ett sabla bra pass. Du kan boka mig. Jag hjälper dig gärna!
/Coach Nilsson

 

Kommentera gärna: